Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Politie Neteland zet per dag 20 rechercheurs in voor veilig schoolbegin

Fietsersbond

Politie Neteland zet in de eerste 2 weken van september dagelijks 20 politiemedewerkers in om extra verkeerscontroles in de buurt van de scholen uit te voeren.

“Onze collega’s bemannen dagelijks de drukste kruispunten in de 5 Neteland-gemeenten (Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar) : controleren op snelheid in de schoolomgevingen en op de schoolroutes, beboeten foutparkeerders en spreken fietsende en wandelende scholieren aan die zich niet aan de verkeersregels houden”, zegt wnd. korpschef Pieter Hendrickx.   “Elk kind moet namelijk veilig zijn route naar school kunnen afleggen.”

Politie Neteland herinnert de weggebruikers in Herentals nog eens aan de invoering van de fietszone in enkele centrumstraten.

 

Tips veilig naar school

'Gaat uw kind voor de eerste keer te voet naar school? Leg dan het parcours op voorhand samen al eens af. Toon alle potentiële gevaren zoals opritten en uitritten van parkings en garages. Vertrek ruim op tijd, zodat u zich op geen enkel moment moet haasten.

Toon uw kind hoe u correct en rustig moet oversteken en benadruk het belang van oogcontact met bestuurders.

Gaat uw kind met de fiets naar school? Oefen dan op voorhand de veiligste route naar school. Heb vertrouwen in uw kind, maar laat hem/haar pas alleen naar school rijden als hij/zij zich daar comfortabel bij voelt. Kan uw kind goed de snelheden inschatten? Kan hij/zij de arm uitsteken en tegelijk het evenwicht bewaren? Zorg dat uw kind altijd goed zichtbaar is en laat hem/haar een fietshelm dragen.

Veel jongeren gebruiken oortjes om naar muziek te luisteren. Dat zorgt ervoor dat ze omgevingsgeluid niet goed oppikken. Raad hen aan om onderweg geen muziek te luisteren of om extra voorzichtig te zijn wanneer ze de weg oversteken.

Dring erop aan dat ze ‘s ochtends op tijd naar school vertrekken. Door te laat te vertrekken, is het mogelijk dat ze risico’s nemen en zichzelf in gevaar brengen. Haast en spoed zijn zelden goed.

Wil uw kind een brommer? Leg hem/haar uit dat een hogere snelheid een hoger risico betekent. Een helm is dan ook verplicht en moet een CE-markering bevatten.

En autobestuurders: houd er rekening mee dat het stadscentrum van Herentals sinds 1 juli een fietszone is. De maximumsnelheid is er 30 km/u en fietsers voorbij steken is verboden. Fietsers mogen over de hele breedte van de rijstrook in hun rijrichting rijden.'

 

wnd. korpschef Pieter Hendrickx politie Neteland - foto NNieuws

wnd. korpschef Pieter Hendrickx politie Neteland - foto NNieuws

Fietsersbond

Deel dit artikel